Geologia

El massís dels Ports està situat a la dreta del riu Ebre i pertany totalment a la serralada prelitoral catalana. La seva superfície s’apropa als 800 km2.

El cim més elevat de tot el massís és Caro, i abasta els 1.447 m. i, llevat del Montseny, és el més elevat dels Catalànids. Tenim les màximes altures seguint el nervi septentrional, amb carenes trencades; la Barcina (1.360 m.), la mola Rodona (1.364 m.), el Marturi (1.341 m.) i molts altres. Gairebé al centre hi ha les planasses de la Mola de Catí i la de Terranyes a les Foies.

La seva orografia és encisadora per la seva salvatgia i és en excés tortuosa. Cal tenir molt present que les carenes són gairebé intransitables del tot per l’estretor dels barrancs i torrents amb desnivells molt pronunciats. Són impressionants les seves cingleres, per on el senderó passa per llocs increïbles, i per la seva grandiositat, els seus barrancs (Caramella, Lloret, Barretes, la Vall, la Fou…).

Les conegudes Gúbies -nom en aquesta comarca equivalent a congost– del Parrissal, Regatxol i Vall Figuera, són el punt culminant d’una salvatgia dantesca.

El massís dels Ports està constituït predominantment per calcàries mesozoiques grises i blanquinoses, i està lligat al sistema de Cardó per una franja juràssica coberta per l’aportació al.luvial de l’Ebre.